Brandon Hackett blogja

"Minden ember könyv, történetek, emlékek, gondolatok és események egyedi és megismételhetetlen tárháza."

“Isten gépei”

www.brandonhackett.hu 

Egyik pillanatról a másikra történt: 2027-ben a Nap eltűnt az égről. Helyén egy vörös törpecsillag ontja rőt fényét a Föld világos oldalára, míg a halott és fagyott sötét oldal fölött sosem látott csillagképek ragyognak. Az Ugrásnak nevezett jelenség oka ismeretlen, az emberi civilizáció beleremeg a sokkba: a napos oldali országokat menekültek milliói árasztják el, a világgazdaság összeomlik, az emberiség a túlélésért küzd. 

A pusztulásból azonban lassan új világ születik. Húsz év múlva a technikai fejlődés soha nem látott ütemre gyorsul, az élet friss és modern, a fiatal generációk számára a régi Föld már csak a legendákban létezik. Kerti Szófia, a genetikailag módosított budapesti lány és társai inkább a jövőbe tekintenek, ahol újabb fordulópont, a technológiai szingularitás várja az emberiséget. Egy esemény, ahol a fejlődés görbéje függőlegessé válik, amely mögé semmilyen előrejelzés nem láthat be, és ahol tudása az embert saját istenévé avathatja. De vajon valóban független-e egymástól a 2027-es Ugrás és a technikai fejlődés szédítő felgyorsulása, vagy a kozmikus színfalak mögött egy végletekig precíz kísérlet zajlik, melynek alanya maga az emberiség?

(Kiadó: Metropolis Media – Galaktika fantasztikus könyvek, EAN : 9789639828209, ISBN : 9639828209, Oldalszám : 312)

A 2009. évi Zsoldos Péter-díj nyertese, regény kategóriában

 

 

Kritikák, vélemények a regényről: 

1. Ekultura.hu: „…Brandon Hackett még ennél is nagyobbat gondolt, hiszen mindezen kérdéseket kiegészítette az emberiség evolúciójával is. A végeredmény olyan szellemi kaland, ami egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat, az emberen túli ember víziója pedig egyszerre ígéretes és ijesztő…”

http://www.ekultura.hu/mutat.php?id=3704

2. Szubjektív kultnapló: “…Úgy összességében az utóbbi idők egyik legjobb regénye, amit olvastam. Magyar vonatkozásban és világszerte is, remélem még sok hasonló színvonalú könyv fog kikerülni a szerző kezei alól…”

http://kultnaplo.blogspot.hu/2009/05/brandon-hackett-isten-gepei.html

3. Horváth Gyula blogja: „…Brandon Hackett két legújabb könyve, a “Poszthumán döntés” és az “Isten gépei” igencsak meglepetés volt számomra a hazai sci-fi piacon. Végre olyan művek, amelyek elgondolkodtatóak és egy teljesen új – lehetséges – fejlődési irányt világítanak meg, illetve általánosságban egy teljesen új műfaji irányzatot képviselnek idehaza…”

http://lawrence.sfblogs.net/2008/12/08/transzhuman-poszthuman-jovokep/ 

4. Oroszlány Balázs blogja: „…Félelmetes látni, ahogy a magyar scifi az ötlet-szingularitás felé hajt, László Zoltán és Brandon Hackett fej-fej mellett vágtatva tör előre, könyveikben egyre sűrűbb az oldal/ötlet arány. Ha így folytatják, tíz éven belül a többieknek nem jut új gondolat, ötletsovány scifi-írók túrják majd csak az ugart…”

http://hondana.freeblog.hu/archives/2009/03/24/Isten_gepei/ 

5. Szökrönyös László blogja: „Az alapötlet és a prezentálás is nagyon-nagyon jó; a lehetőségek, amik kibomlanak előttünk ugyanolyan görbét követnek, mint a regénybeli szingularitás felé tartó társadalmak fejlődési üteme. Nekem a technológiai szingularitás koncepciója teljesen új volt, így ez külön élvezeti értéket adott a könyvnek…”

http://creideiki.sfblogs.net/2008/11/19/hova-juttat-egy-poszthuman-dontes/

6. Bala Péter blogja: „…Fordulatos, folyamatosan adagolva az apró információ morzsákat fogja meg az olvasó figyelmét, ahogy kell…”

http://balamondja.blogspot.com/2009/05/brandon-hackett-isten-gepei.html 

 7. intergalaktika.hu – Bernátzki Lajos: „…Mint mondtam a fenti nagy írókkal való összevetésben remekül helytáll az Isten gépei. Olyan, mint a jó évjáratú újbor. Kicsit nyers még, de remek a zamata, az illata és egyáltalán nagyon jól élvezhető…”

http://www.intergalaktika.hu/profiles/blogs/isten-gepei-avagy-mi-lesz-az 

8. Kikötőonline.hu – Tóth György: „…az Isten Gépei egy nagyon jól megírt könyv. Választ keres az emberiség sorsának alakulására a közeli és a távoli jövőben. Képes-e fennmaradni az emberi faj egy ilyen feldrótozott világban? Egy biztos: elindultunk egy lejtőn és az, hogy a végén nagyot esünk-e, vagy folytatjuk utunkat, csak rajtunk múlik…”

http://www.kikotoonline.hu/konyv/a_jovo_vazlatai 

9. index.hu: „…Az erősen technikai cselekmény ugyanakkor rendkívül sodró lendületű, szórakoztató, olvastatja magát, és még szerelmi szál és személyes drámák is helyet kaptak benne. Különösen érdekes a jövőbeli, az Ugrásnak köszönhetően mediterrán éghajlatú Budapest leírása, pálmafákkal, és negyven fokos hőséggel…”

http://index.hu/kultur/scifi/hackett/ 

10. Scifikönyvek blog: „…Be kell vallanom, engem már a könyv alapfelvetése is nagyon érdekelt. Ahogy pedig olvastam a könyvet, egyre inkább magával ragadott a történet. Mindig is izgatott az, hogy az ember mit tenne, ha isteni erő szakadna a nyakába? Képesek lennénk kezelni azt, vagy pedig tönkretennénk vele egész bolygónkat?…”

http://scifikonyvek.wordpress.com/2008/11/20/brandon-hackett-isten-gepei-3/  

11. Hegedűs Ilona blogja: „…Az Isten gépeiben lenyűgöző eszmefuttatásokat találunk a technikai fejlődés lehetséges irányairől, s ezáltal az emberiség jövőjéről is. Olyan mértékű felgyorsult fejlődésről van benne szó, amihez az ember és a társadalom már nem képes alkalmazkodni, s amely így végül elhozhatja az egész planéta számára a végét.”

http://fairylona.sfblogs.net/2009/06/24/brandon-hackett-isten-gepei/ 

 12. Ódor Ákos blogja: „…Brandon Hackett stílusa, technoblablája összemosva a hétköznapiság és hősiesség határán egyensúlyozó karaktereivel gyakorlatilag képes lenne még a semmit is olvashatóvá tenni!…”

http://akito.sfblogs.net/2009/03/27/brandon-hackett-%e2%80%93-isten-gepei/

 13. exit.hu: „…a scifi ma – legalábbis az asimovi, lemi válfaja – maga a virtigli bölcselet. Hogy ne mondjam, a tudományos-fantasztikus irodalom elitje egyfajta globális filozófiai szabadakadémiát alkot…”

http://exit24.hu/cikk/Kik_vogymuk 

14. Sümegi Attila blogja: „…A könyv szórakoztató, de legfőképpen elgondolkodtató. Legjobban a főhős tetszett (aki nő! és az író felé dicséret, hogy ezt el is hittem), aki egyrészt folyton hangoztatja, hogy ő már nem ember, ugyanakkor teljesen emberi módon gyarló. Szóval ez mindent elmondott számomra a technológiai szingularitásról és az emberi szociális viselkedés kapcsolatáról…”

http://raves.sfblogs.net/2008/11/11/isten-gepei/

 15. Kánai András blogja: „…A Hackett álnév mögé rejtőző Markovics Botond A poszthumán döntés után ismét egy új tematikát hozott be a magyar SF-regények világába: a szingularitást. A téma kint már divatos egy ideje, elég csak Charless Stross-ra – vagy az újabbak közül – Paul Melko-ra gondolnunk. A regény telistele van kitűnő ötletekkel: Chopra-elv, fekete doboz gazdaság,Bárka, epigonrészecskék, Baran Bloggernaplója a könyvespolcon…”

http://sfinsider.sfblogs.net/2008/12/02/poszt-utan-transz/

16. Takács Gábor blogja: „…szó szerint faltam a könyvet. Nem is emlékszem, utoljára melyik volt az a regény, amit ilyen könnyen sikerült kiolvasnom. Persze az is hozzá tartozik, hogy rövid, és amolyan clarke-i szokás szerint eléggé szét van tagolva, ami nem baj…”

http://gbr87.sfblogs.net/2008/11/17/omegak-es-szingularitas/ 

 17. Kollárik Péter blogja: „…A cselekmény magabiztos vezetése előtt meg kell emelnem a kalapomat, mint ahogyan elismerésre méltó a regény „tudományos” megalapozottsága is…”

http://chelloveck.sfblogs.net/2008/11/14/gondolatok-az-isten-gepeirol/ 

 18. Asterdroid blogja: „…Összességében jó könyv, az alapszituáció, az alapötlet kiváló kiindulási pont.  Kidolgozott, ha helyenként a tudományosnak hangzó elnevezések (pl. kvantumugrás) inkább a vad képzelet szüleményei is – de hát az SF az nemcsak tudományos, hanem fantasztikus is.  Olyan kérdéseket feszeget, melyek mindannyiunkat érintenek, mint például a technikai fejlődés hatása a társadalomra, a földi erőforrások kihasználása, és az, hogy az emberiség hajlamos saját magát felemészteni. ..”

http://asterdroid.sfblogs.net/2009/03/02/se-veled-se-nelkuled-brandon-hackett-isten-gepei/ 

19. Mentolosmacska blogja:„…a gondolatébresztésen kívül is tetszett a könyv. Mindig újabb és újabb tetszetős meglepetéssel szolgált. Bár könnyednek nem nevezném, mégis annak tűnt néhány pillanatra, amikor fontos kérdésekés problémák merültek fel, mélyen beleágyazva a történetbe…”

http://mentolosmacska.sfblogs.net/2009/06/07/isten-gepei/  

20. A Romániai Science-Fiction es Fantasy Társaság honlapján, az első nem magyar vélemény.

http://www.srsff.ro/705/masinile-domnului-brandon-hackett/

És Google-lel lefordítva is.

 21. SFportal.hu: “Hackett ismét nehéz témákhoz nyúlt a könyvében, ami már önmagában is becsülendő, mert a technológiai szingularitás és anyagmanipuláció témaköre nem egyszerűen megfogható, befogadható valami, viszont – és ez az, ami a könyv igazi értékét adja -, nagyon is létező problémákat, kérdéseket vet fel…”

http://www.sfportal.hu/zsoldos-peter-dij-2009-nordy-fox-vs-isten-gepei.scifi 

22. Új Galaxis 14. – Vásárhelyi Lajos kritikája. (Nyomtatásban.)

23. Ortutay Csaba blogja: “…A történet hangulata egyébiránt eléggé furcsa. Se nem egyértelműen optimista, mint a klasszikus sci-fi, se nem végletesen pesszimista, mint a cyberpunk. Miután számtalan kérdést szándékosan nyitva hagyott a szerző, így olvasás után még hosszú ideig gondolkodtam az érintett témákon, ilyen értelemben ez a könyv nagyon jó. Összességében az Isten gépei-t (újra)olvasásra érdemesnek jelöltem meg a képzeletbeli könyvlistámon, a szerzőt pedig figyelni fogom, ha új könyvvel jelentkezik, akkor megfontolom majd annak beszerzését.”

http://csabaortutay.blogspot.com/2009/09/konyv-amit-utoljara-olvastam-isten.html

24. Sfszakosztaly.hu, Bárdos Dávid: “Markovics Botond Isten gépei című könyve az ellentétek tára. Olvasása közben olyan érzésem volt, hogy egyfelől a clarki hard science-fiction valóságelemző szigora elevenedik meg a lapokon, másfelől a hihetetlen tájékozottságát csak háttértudásként, ugródeszkának használó Asimov könnyedsége az, amellyel megkísérli magával ragadni az olvasót, még ha nem mindig sikeresen is…”

http://www.sfszakosztaly.hu/kritika-markovics-botond-brandon-hackett-isten-gepei.php 

 26. Mitolvasol.freeblog.hu: “Nagyon jó, elgondolkodtató sci-fi, amely a technika és a társadalom egymásra hatását elemzi – mindjárt többféle eredményt is bemutatva. A tudományos rész mellett a szereplők is jók, lehet azonosulni velük, és életük van – vagyis próbálják élni az életüket a történések közepette – van múltuk, jelenük, és szeretnének jövőt is…”

http://mitolvasol.freeblog.hu/archives/2010/03/05/Isten_gepei/

27. Adeptus blogja: “Nem volt könnyű letenni, még ha nem is egy ellazulós olvasmány. Mindent összevetve jó könyv az Isten gépei, de azzal is tisztában vagyok, hogy írója képes jobbat is írni.”

http://voxadepti.sfblogs.net/2008/12/09/isten-gepei-meg-mindig/

28. Élet és Tudomány 2010/31. szám (nyomtatott) – Bóc István: “A tudományos-fantasztikus regénybeninkább a fantasztikus elemek dominálnak, de az olvasók számára mindvégig izgalmas marad a történet. Markovics igyekszik az emberiség jövőjéről elmélkedni. Mi történik, ha a technika veszi át a hatalmat, ha már minden lehetséges? A megváltozott körülmények között mivé válhat az ember, a társadalom?”

29. Rootshaper blogja: “Brandon Hackett írása minden tekintetben vérbeli sciience fictionnek mondható, bővelkedik az emberi képzeleten túlmutató technológiákban, űrutazásban, és egy „idegen fajt” is felvonultat, melyek céljai a könyv végéig ismeretlenek maradnak, csak kilétükre kapunk egy igen megdöbbentő választ. Ha értékelnem kellene az élmény faktort és a végén átélt katarzist, azt kellene mondanom, hogy a könyv egy tízes skálán tizenegy pontot is megérne.”

http://www.pcdome.hu/blog/rootshaper/2632/brandon_hackett_isten_gepei

30. P. Laci alias Daermon írása a regényről: “…egy nagyon jól megírt, magával ragadó történet, mely alaposan körbejárja azt, hogy hova fejlődhet az ember. Meddig tud eljutni önmaga erejéből, fennmarad-e külső segítség nélkül, tovább tud-e lépni, vagy megáll, esetleg elpusztul?”

http://www.szuper.info.hu/?p=2705

31. Mellonta Tauta, azaz Szergely blogja: “…A könyv elgondolkodtató és jó volt olvasni, remélem, hogy a kötetnek hamarosan lesz közvetlen, vagy közvetett folytatása, mert a felvetett ötleteket illene kellő alapossággal kivesézni…”

http://szergely.sfblogs.net/2012/02/29/brandon-hackett-%E2%80%93-isten-gepei/

32. Neveletlen blog: “…Le a kalappal Botond előtt, hogy ilyen komplex témába is nyugodt szívvel belevágja a fejszéjét, és évezredeket és galaxisokat is átívelő történetet vet papírra, számos technikai és társadalmi kérdést feszegetve, nem beszélve a morális vonulatról… Jó a stílus, jók a karakterek, fordulatos a történet, nincsenek üresjáratok: az Isten gépeiben minden megvan egy jó sci-fihez.”

http://neveletlen.blog.hu/2012/11/02/brandon_hackett_isten_gepei_556

Jud Lorin, a regény által ihletett “fan-art” festménye Isten gépei címmel:

http://judlorin.blogspot.com/2009/12/isten-gepei-fanart.html 

Feltöltés alatt… 


17 Responses to ““Isten gépei””

 1. hackett Says:

  Tisztelt Brandon Hackett!
  Nemrég szerencsém volt elolvasni “Isten gépei” című művét.
  Szeretnék gratulálni Önnek, a regény nagy sikert aratott nálam.
  Hatalmas ötlet, felfoghatatlan vízió a jövőnkről, ember számára megérthetetlen technika megjelenítése él ebben a műben.
  A Jupiter-agyak ábrázolása új távlatokat nyitott a magyar irodalomban. Műve teológiai kérdéseket vet fel, embert istenként ábrázolja, olvasás közben Hegel és Schopenhauer teremtés-filozófiáját véltem felfedezni.
  Az írói ihlet epicentruma a hetedik fejezetnél érvényesül, mikor láthatjuk, istenemberré lett hőseink nem képesek feladni emberi mivoltukat, holott megtehetnék. (Verekednek a szórakozóhelyen,magukat izomkolosszusként jelenítik meg, nem adják fel a freudi ösztön-ént.)
  Őszintén szólva akdtak gyenge pontjai is a történetnek; a mű elején ábrázolt fiatalok jelleme lapos, klisészerű, mintha egy C-kategóriás amerikai horrorból léptek volna elő. E kis hiba miatt majdnem félbehagytam a könyv olvasását, de szerencsémre nem tettem meg, a későbbi fejezetek kárpótoltak, és Brandon Hackett szememben az új évezred egyik legfőbb írójává vált.

 2. hackett Says:

  Kedves sk!

  Köszönöm, az ilyen bejegyzések nagyban javítják az író motivációját. :)
  Fura dolog egy regény, mert lassan két éve, hogy befejeztem, és ma már sokban másképp írnám meg a történetet. Nem is a sztorira gondolok, hanem a felépítésre, karakterekre. Persze, csak remélni lehet, hogy a mostani eszemmel jobb lenne.

  Hackett

 3. adeptus Says:

  Az enyém kimaradt.

 4. hackett Says:

  Adeptus: Éppen elkezdtem volna vitázni, hogy az kizárt, de ahogy végignéztem a listát, tényleg. Lövésem sincs, hogy maradt ki, amikor még akkor is linkeltem, amikor írtál róla. Köszi, hogy szóltál, már be is raktam.

 5. Deus Ex Says:

  A heti Élet és Tudomány Könyvtermés rovatában Hackett úr tárgyi könyvét ajánlja Bóc István.

  Azt gondolom, a fenti tény önmagában felér egy Zsoldos-díjjal.

 6. hackett Says:

  Deus Ex:
  Köszi az infót. Meg is lepődtem rajta, hogy említésre érdemesnek tartják egyáltalán.

 7. e(x) Says:

  Nemrégiben egy jóbarátommal a tárgyi regényről beszélgettünk, és nem tudtunk egy számszerű kérdésben megegyezni, így Önhöz, mint legautentikusabb forráshoz fordulok a kérdésemmel: kb. hányan halnak meg a regényben? Tíz milliárdra kerekítve megfelelő pontosságú lesz a válasz..:)

  Köszönöm.

 8. Hackett Says:

  E(X):
  Nézőpont és értelmezés kérdése, kérlek szépen. Ha jól belegondolsz, egyfajta értelmezés szerint egyetlen valódi ember sem hal meg a regény története alatt.:)

  A másik fajta értelmezés szerint már kicsit számolni kell: van ugye egyszer direktben néhány tucat, továbbá két bolygónyi (sötéten maradt fél-Föld, plusz a másik Föld, amit a Manipulátorok eldózerolnak, valamint a végén a másik fél-Föld, de utóbbi kérdéses abból a szempontból, hogy az újramásolás minek számít). Továbbá említés szintjén van egy utalás, mi szerint a régmúltban, még a másolások előtt a Manipulátorok elkezdték szétbontani az emberi bolygókat, és azt sem tudni, hogy a másolt világok közül mennyit szűntettek meg időközben, tehát ez elég sokat jelent pluszban.:)
  Ellenben, az egyenleg ettől még mindig pozitív, ha a teremtett világokkal állítjuk párba ezt a számot.
  Na nem mintha a Manipulátorokat különösebben érdekelné a kérdés, nem véletlenül hasonlította Szófia az emberiséget a Petri csészében tenyésztett baktériumokhoz.

  (Ha esetleg mindez zavart volna, ne aggódj, Az ember könyvében mindenképpen ezer alatt marad ez a szám.)

 9. e(x) Says:

  Hackett úr,

  köszönöm, személy szerint engem nem zavar, a diskurzus inkább a disztrópia avagy utópia vonalon zajlott.

  Lelkes olvasója:

  e(x)

 10. Hackett Says:

  E(X):

  És mire jutottatok?;)

 11. e(x) Says:

  Azt gondolom, az értelem fejlődésének csak egy – és összességében igen rövid – fázisa a biológiai lét és az emberihez fogható szintű intelligencia. Lévén a Poszthumánban és az Isten gépeiben leírtak lényegét a jövőnkben szükségszerűen bekövetkezőnek tartom, útnak valamiféle nálunk sokkal hatalmasabb dolog felé, ilyen módon számomra ez utópia.

  Mások persze nem tudnak ilyen felül emelkedett nézőpontot képviselni, amikor emberek tízmilliárdjainak – így potenciálisan saját maguknak – a könyörtelen kiírtásáról van szó, földhözragadt módon ragaszkodva a kisszerű életükhöz, sablonos és poros jövőjükhöz, szóval náluk nem aratott feltétlen tetszést egy ilyen vizió. :-)

 12. Hackett Says:

  E(X):
  Pedig ha azt nézzük, hogy mi miként mészároljuk le jobb sorsra érdemes, barátságos baktériumok és mindenféle sejtkultúrák trilliárdjait petri csészékben, akkor ne botránkozzunk meg a feltételezésen, hogy egyszer velünk is ezt teszik.;)

  Egyébként osztom az utópikus nézőpontodat.

 13. Daermon Says:

  Most végeztem a könyvel. Csak gratulálni tudok! Nagyon jó és érdekes lett :)

 14. Hackett Says:

  Daermon:
  Köszönöm, és örülök, hogy tetszett.:)

 15. Daermon Says:

  Van itt is egy kisebb szösszenet a könyvről, ha érdemesnek tarja tegye ki nyugodtan:
  http://www.szuper.info.hu/?p=2705

 16. Hackett Says:

  Daermon:
  Be is raktam a listába, köszönöm, hogy írtál róla.

 17. Daermon Says:

  Köszönöm :)
  Remélem mielőbb lesz hasonló jó könyv. Meg esetleg egy Hatodik gyarmat :D

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>