Brandon Hackett blogja

"Minden ember könyv, történetek, emlékek, gondolatok és események egyedi és megismételhetetlen tárháza."

“Isten gépei”

www.brandonhackett.hu 

Egyik pillanatról a másikra történt: 2027-ben a Nap eltűnt az égről. Helyén egy vörös törpecsillag ontja rőt fényét a Föld világos oldalára, míg a halott és fagyott sötét oldal fölött sosem látott csillagképek ragyognak. Az Ugrásnak nevezett jelenség oka ismeretlen, az emberi civilizáció beleremeg a sokkba: a napos oldali országokat menekültek milliói árasztják el, a világgazdaság összeomlik, az emberiség a túlélésért küzd. 

A pusztulásból azonban lassan új világ születik. Húsz év múlva a technikai fejlődés soha nem látott ütemre gyorsul, az élet friss és modern, a fiatal generációk számára a régi Föld már csak a legendákban létezik. Kerti Szófia, a genetikailag módosított budapesti lány és társai inkább a jövőbe tekintenek, ahol újabb fordulópont, a technológiai szingularitás várja az emberiséget. Egy esemény, ahol a fejlődés görbéje függőlegessé válik, amely mögé semmilyen előrejelzés nem láthat be, és ahol tudása az embert saját istenévé avathatja. De vajon valóban független-e egymástól a 2027-es Ugrás és a technikai fejlődés szédítő felgyorsulása, vagy a kozmikus színfalak mögött egy végletekig precíz kísérlet zajlik, melynek alanya maga az emberiség?

(Kiadó: Metropolis Media – Galaktika fantasztikus könyvek, EAN : 9789639828209, ISBN : 9639828209, Oldalszám : 312)

A 2009. évi Zsoldos Péter-díj nyertese, regény kategóriában

 

 

Kritikák, vélemények a regényről: 

1. Ekultura.hu: „…Brandon Hackett még ennél is nagyobbat gondolt, hiszen mindezen kérdéseket kiegészítette az emberiség evolúciójával is. A végeredmény olyan szellemi kaland, ami egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat, az emberen túli ember víziója pedig egyszerre ígéretes és ijesztő…”

http://www.ekultura.hu/mutat.php?id=3704

2. Szubjektív kultnapló: “…Úgy összességében az utóbbi idők egyik legjobb regénye, amit olvastam. Magyar vonatkozásban és világszerte is, remélem még sok hasonló színvonalú könyv fog kikerülni a szerző kezei alól…”

http://kultnaplo.blogspot.hu/2009/05/brandon-hackett-isten-gepei.html

3. Horváth Gyula blogja: „…Brandon Hackett két legújabb könyve, a “Poszthumán döntés” és az “Isten gépei” igencsak meglepetés volt számomra a hazai sci-fi piacon. Végre olyan művek, amelyek elgondolkodtatóak és egy teljesen új – lehetséges – fejlődési irányt világítanak meg, illetve általánosságban egy teljesen új műfaji irányzatot képviselnek idehaza…”

http://lawrence.sfblogs.net/2008/12/08/transzhuman-poszthuman-jovokep/ 

4. Oroszlány Balázs blogja: „…Félelmetes látni, ahogy a magyar scifi az ötlet-szingularitás felé hajt, László Zoltán és Brandon Hackett fej-fej mellett vágtatva tör előre, könyveikben egyre sűrűbb az oldal/ötlet arány. Ha így folytatják, tíz éven belül a többieknek nem jut új gondolat, ötletsovány scifi-írók túrják majd csak az ugart…”

http://hondana.freeblog.hu/archives/2009/03/24/Isten_gepei/ 

5. Szökrönyös László blogja: „Az alapötlet és a prezentálás is nagyon-nagyon jó; a lehetőségek, amik kibomlanak előttünk ugyanolyan görbét követnek, mint a regénybeli szingularitás felé tartó társadalmak fejlődési üteme. Nekem a technológiai szingularitás koncepciója teljesen új volt, így ez külön élvezeti értéket adott a könyvnek…”

http://creideiki.sfblogs.net/2008/11/19/hova-juttat-egy-poszthuman-dontes/

6. Bala Péter blogja: „…Fordulatos, folyamatosan adagolva az apró információ morzsákat fogja meg az olvasó figyelmét, ahogy kell…”

http://balamondja.blogspot.com/2009/05/brandon-hackett-isten-gepei.html 

 7. intergalaktika.hu – Bernátzki Lajos: „…Mint mondtam a fenti nagy írókkal való összevetésben remekül helytáll az Isten gépei. Olyan, mint a jó évjáratú újbor. Kicsit nyers még, de remek a zamata, az illata és egyáltalán nagyon jól élvezhető…”

http://www.intergalaktika.hu/profiles/blogs/isten-gepei-avagy-mi-lesz-az 

8. Kikötőonline.hu – Tóth György: „…az Isten Gépei egy nagyon jól megírt könyv. Választ keres az emberiség sorsának alakulására a közeli és a távoli jövőben. Képes-e fennmaradni az emberi faj egy ilyen feldrótozott világban? Egy biztos: elindultunk egy lejtőn és az, hogy a végén nagyot esünk-e, vagy folytatjuk utunkat, csak rajtunk múlik…”

http://www.kikotoonline.hu/konyv/a_jovo_vazlatai 

9. index.hu: „…Az erősen technikai cselekmény ugyanakkor rendkívül sodró lendületű, szórakoztató, olvastatja magát, és még szerelmi szál és személyes drámák is helyet kaptak benne. Különösen érdekes a jövőbeli, az Ugrásnak köszönhetően mediterrán éghajlatú Budapest leírása, pálmafákkal, és negyven fokos hőséggel…”

http://index.hu/kultur/scifi/hackett/ 

10. Scifikönyvek blog: „…Be kell vallanom, engem már a könyv alapfelvetése is nagyon érdekelt. Ahogy pedig olvastam a könyvet, egyre inkább magával ragadott a történet. Mindig is izgatott az, hogy az ember mit tenne, ha isteni erő szakadna a nyakába? Képesek lennénk kezelni azt, vagy pedig tönkretennénk vele egész bolygónkat?…”

http://scifikonyvek.wordpress.com/2008/11/20/brandon-hackett-isten-gepei-3/  

11. Hegedűs Ilona blogja: „…Az Isten gépeiben lenyűgöző eszmefuttatásokat találunk a technikai fejlődés lehetséges irányairől, s ezáltal az emberiség jövőjéről is. Olyan mértékű felgyorsult fejlődésről van benne szó, amihez az ember és a társadalom már nem képes alkalmazkodni, s amely így végül elhozhatja az egész planéta számára a végét.”

http://fairylona.sfblogs.net/2009/06/24/brandon-hackett-isten-gepei/ 

 12. Ódor Ákos blogja: „…Brandon Hackett stílusa, technoblablája összemosva a hétköznapiság és hősiesség határán egyensúlyozó karaktereivel gyakorlatilag képes lenne még a semmit is olvashatóvá tenni!…”

http://akito.sfblogs.net/2009/03/27/brandon-hackett-%e2%80%93-isten-gepei/

 13. exit.hu: „…a scifi ma – legalábbis az asimovi, lemi válfaja – maga a virtigli bölcselet. Hogy ne mondjam, a tudományos-fantasztikus irodalom elitje egyfajta globális filozófiai szabadakadémiát alkot…”

http://exit24.hu/cikk/Kik_vogymuk 

14. Sümegi Attila blogja: „…A könyv szórakoztató, de legfőképpen elgondolkodtató. Legjobban a főhős tetszett (aki nő! és az író felé dicséret, hogy ezt el is hittem), aki egyrészt folyton hangoztatja, hogy ő már nem ember, ugyanakkor teljesen emberi módon gyarló. Szóval ez mindent elmondott számomra a technológiai szingularitásról és az emberi szociális viselkedés kapcsolatáról…”

http://raves.sfblogs.net/2008/11/11/isten-gepei/

 15. Kánai András blogja: „…A Hackett álnév mögé rejtőző Markovics Botond A poszthumán döntés után ismét egy új tematikát hozott be a magyar SF-regények világába: a szingularitást. A téma kint már divatos egy ideje, elég csak Charless Stross-ra – vagy az újabbak közül – Paul Melko-ra gondolnunk. A regény telistele van kitűnő ötletekkel: Chopra-elv, fekete doboz gazdaság,Bárka, epigonrészecskék, Baran Bloggernaplója a könyvespolcon…”

http://sfinsider.sfblogs.net/2008/12/02/poszt-utan-transz/

16. Takács Gábor blogja: „…szó szerint faltam a könyvet. Nem is emlékszem, utoljára melyik volt az a regény, amit ilyen könnyen sikerült kiolvasnom. Persze az is hozzá tartozik, hogy rövid, és amolyan clarke-i szokás szerint eléggé szét van tagolva, ami nem baj…”

http://gbr87.sfblogs.net/2008/11/17/omegak-es-szingularitas/ 

 17. Kollárik Péter blogja: „…A cselekmény magabiztos vezetése előtt meg kell emelnem a kalapomat, mint ahogyan elismerésre méltó a regény „tudományos” megalapozottsága is…”

http://chelloveck.sfblogs.net/2008/11/14/gondolatok-az-isten-gepeirol/ 

 18. Asterdroid blogja: „…Összességében jó könyv, az alapszituáció, az alapötlet kiváló kiindulási pont.  Kidolgozott, ha helyenként a tudományosnak hangzó elnevezések (pl. kvantumugrás) inkább a vad képzelet szüleményei is – de hát az SF az nemcsak tudományos, hanem fantasztikus is.  Olyan kérdéseket feszeget, melyek mindannyiunkat érintenek, mint például a technikai fejlődés hatása a társadalomra, a földi erőforrások kihasználása, és az, hogy az emberiség hajlamos saját magát felemészteni. ..”

http://asterdroid.sfblogs.net/2009/03/02/se-veled-se-nelkuled-brandon-hackett-isten-gepei/ 

19. Mentolosmacska blogja:„…a gondolatébresztésen kívül is tetszett a könyv. Mindig újabb és újabb tetszetős meglepetéssel szolgált. Bár könnyednek nem nevezném, mégis annak tűnt néhány pillanatra, amikor fontos kérdésekés problémák merültek fel, mélyen beleágyazva a történetbe…”

http://mentolosmacska.sfblogs.net/2009/06/07/isten-gepei/  

20. A Romániai Science-Fiction es Fantasy Társaság honlapján, az első nem magyar vélemény.

http://www.srsff.ro/705/masinile-domnului-brandon-hackett/

És Google-lel lefordítva is.

 21. SFportal.hu: “Hackett ismét nehéz témákhoz nyúlt a könyvében, ami már önmagában is becsülendő, mert a technológiai szingularitás és anyagmanipuláció témaköre nem egyszerűen megfogható, befogadható valami, viszont – és ez az, ami a könyv igazi értékét adja -, nagyon is létező problémákat, kérdéseket vet fel…”

http://www.sfportal.hu/zsoldos-peter-dij-2009-nordy-fox-vs-isten-gepei.scifi 

22. Új Galaxis 14. – Vásárhelyi Lajos kritikája. (Nyomtatásban.)

23. Ortutay Csaba blogja: “…A történet hangulata egyébiránt eléggé furcsa. Se nem egyértelműen optimista, mint a klasszikus sci-fi, se nem végletesen pesszimista, mint a cyberpunk. Miután számtalan kérdést szándékosan nyitva hagyott a szerző, így olvasás után még hosszú ideig gondolkodtam az érintett témákon, ilyen értelemben ez a könyv nagyon jó. Összességében az Isten gépei-t (újra)olvasásra érdemesnek jelöltem meg a képzeletbeli könyvlistámon, a szerzőt pedig figyelni fogom, ha új könyvvel jelentkezik, akkor megfontolom majd annak beszerzését.”

http://csabaortutay.blogspot.com/2009/09/konyv-amit-utoljara-olvastam-isten.html

24. Sfszakosztaly.hu, Bárdos Dávid: “Markovics Botond Isten gépei című könyve az ellentétek tára. Olvasása közben olyan érzésem volt, hogy egyfelől a clarki hard science-fiction valóságelemző szigora elevenedik meg a lapokon, másfelől a hihetetlen tájékozottságát csak háttértudásként, ugródeszkának használó Asimov könnyedsége az, amellyel megkísérli magával ragadni az olvasót, még ha nem mindig sikeresen is…”

http://www.sfszakosztaly.hu/kritika-markovics-botond-brandon-hackett-isten-gepei.php 

 26. Mitolvasol.freeblog.hu: “Nagyon jó, elgondolkodtató sci-fi, amely a technika és a társadalom egymásra hatását elemzi – mindjárt többféle eredményt is bemutatva. A tudományos rész mellett a szereplők is jók, lehet azonosulni velük, és életük van – vagyis próbálják élni az életüket a történések közepette – van múltuk, jelenük, és szeretnének jövőt is…”

http://mitolvasol.freeblog.hu/archives/2010/03/05/Isten_gepei/

27. Adeptus blogja: “Nem volt könnyű letenni, még ha nem is egy ellazulós olvasmány. Mindent összevetve jó könyv az Isten gépei, de azzal is tisztában vagyok, hogy írója képes jobbat is írni.”

http://voxadepti.sfblogs.net/2008/12/09/isten-gepei-meg-mindig/

28. Élet és Tudomány 2010/31. szám (nyomtatott) – Bóc István: “A tudományos-fantasztikus regénybeninkább a fantasztikus elemek dominálnak, de az olvasók számára mindvégig izgalmas marad a történet. Markovics igyekszik az emberiség jövőjéről elmélkedni. Mi történik, ha a technika veszi át a hatalmat, ha már minden lehetséges? A megváltozott körülmények között mivé válhat az ember, a társadalom?”

29. Rootshaper blogja: “Brandon Hackett írása minden tekintetben vérbeli sciience fictionnek mondható, bővelkedik az emberi képzeleten túlmutató technológiákban, űrutazásban, és egy „idegen fajt” is felvonultat, melyek céljai a könyv végéig ismeretlenek maradnak, csak kilétükre kapunk egy igen megdöbbentő választ. Ha értékelnem kellene az élmény faktort és a végén átélt katarzist, azt kellene mondanom, hogy a könyv egy tízes skálán tizenegy pontot is megérne.”

http://www.pcdome.hu/blog/rootshaper/2632/brandon_hackett_isten_gepei

30. P. Laci alias Daermon írása a regényről: “…egy nagyon jól megírt, magával ragadó történet, mely alaposan körbejárja azt, hogy hova fejlődhet az ember. Meddig tud eljutni önmaga erejéből, fennmarad-e külső segítség nélkül, tovább tud-e lépni, vagy megáll, esetleg elpusztul?”

http://www.szuper.info.hu/?p=2705

31. Mellonta Tauta, azaz Szergely blogja: “…A könyv elgondolkodtató és jó volt olvasni, remélem, hogy a kötetnek hamarosan lesz közvetlen, vagy közvetett folytatása, mert a felvetett ötleteket illene kellő alapossággal kivesézni…”

http://szergely.sfblogs.net/2012/02/29/brandon-hackett-%E2%80%93-isten-gepei/

32. Neveletlen blog: “…Le a kalappal Botond előtt, hogy ilyen komplex témába is nyugodt szívvel belevágja a fejszéjét, és évezredeket és galaxisokat is átívelő történetet vet papírra, számos technikai és társadalmi kérdést feszegetve, nem beszélve a morális vonulatról… Jó a stílus, jók a karakterek, fordulatos a történet, nincsenek üresjáratok: az Isten gépeiben minden megvan egy jó sci-fihez.”

http://neveletlen.blog.hu/2012/11/02/brandon_hackett_isten_gepei_556

Jud Lorin, a regény által ihletett “fan-art” festménye Isten gépei címmel:

http://judlorin.blogspot.com/2009/12/isten-gepei-fanart.html 

Feltöltés alatt… 


18 Responses to ““Isten gépei””

 1. hackett Says:

  Tisztelt Brandon Hackett!
  Nemrég szerencsém volt elolvasni “Isten gépei” című művét.
  Szeretnék gratulálni Önnek, a regény nagy sikert aratott nálam.
  Hatalmas ötlet, felfoghatatlan vízió a jövőnkről, ember számára megérthetetlen technika megjelenítése él ebben a műben.
  A Jupiter-agyak ábrázolása új távlatokat nyitott a magyar irodalomban. Műve teológiai kérdéseket vet fel, embert istenként ábrázolja, olvasás közben Hegel és Schopenhauer teremtés-filozófiáját véltem felfedezni.
  Az írói ihlet epicentruma a hetedik fejezetnél érvényesül, mikor láthatjuk, istenemberré lett hőseink nem képesek feladni emberi mivoltukat, holott megtehetnék. (Verekednek a szórakozóhelyen,magukat izomkolosszusként jelenítik meg, nem adják fel a freudi ösztön-ént.)
  Őszintén szólva akdtak gyenge pontjai is a történetnek; a mű elején ábrázolt fiatalok jelleme lapos, klisészerű, mintha egy C-kategóriás amerikai horrorból léptek volna elő. E kis hiba miatt majdnem félbehagytam a könyv olvasását, de szerencsémre nem tettem meg, a későbbi fejezetek kárpótoltak, és Brandon Hackett szememben az új évezred egyik legfőbb írójává vált.

 2. hackett Says:

  Kedves sk!

  Köszönöm, az ilyen bejegyzések nagyban javítják az író motivációját. :)
  Fura dolog egy regény, mert lassan két éve, hogy befejeztem, és ma már sokban másképp írnám meg a történetet. Nem is a sztorira gondolok, hanem a felépítésre, karakterekre. Persze, csak remélni lehet, hogy a mostani eszemmel jobb lenne.

  Hackett

 3. adeptus Says:

  Az enyém kimaradt.

 4. hackett Says:

  Adeptus: Éppen elkezdtem volna vitázni, hogy az kizárt, de ahogy végignéztem a listát, tényleg. Lövésem sincs, hogy maradt ki, amikor még akkor is linkeltem, amikor írtál róla. Köszi, hogy szóltál, már be is raktam.

 5. Deus Ex Says:

  A heti Élet és Tudomány Könyvtermés rovatában Hackett úr tárgyi könyvét ajánlja Bóc István.

  Azt gondolom, a fenti tény önmagában felér egy Zsoldos-díjjal.

 6. hackett Says:

  Deus Ex:
  Köszi az infót. Meg is lepődtem rajta, hogy említésre érdemesnek tartják egyáltalán.

 7. e(x) Says:

  Nemrégiben egy jóbarátommal a tárgyi regényről beszélgettünk, és nem tudtunk egy számszerű kérdésben megegyezni, így Önhöz, mint legautentikusabb forráshoz fordulok a kérdésemmel: kb. hányan halnak meg a regényben? Tíz milliárdra kerekítve megfelelő pontosságú lesz a válasz..:)

  Köszönöm.

 8. Hackett Says:

  E(X):
  Nézőpont és értelmezés kérdése, kérlek szépen. Ha jól belegondolsz, egyfajta értelmezés szerint egyetlen valódi ember sem hal meg a regény története alatt.:)

  A másik fajta értelmezés szerint már kicsit számolni kell: van ugye egyszer direktben néhány tucat, továbbá két bolygónyi (sötéten maradt fél-Föld, plusz a másik Föld, amit a Manipulátorok eldózerolnak, valamint a végén a másik fél-Föld, de utóbbi kérdéses abból a szempontból, hogy az újramásolás minek számít). Továbbá említés szintjén van egy utalás, mi szerint a régmúltban, még a másolások előtt a Manipulátorok elkezdték szétbontani az emberi bolygókat, és azt sem tudni, hogy a másolt világok közül mennyit szűntettek meg időközben, tehát ez elég sokat jelent pluszban.:)
  Ellenben, az egyenleg ettől még mindig pozitív, ha a teremtett világokkal állítjuk párba ezt a számot.
  Na nem mintha a Manipulátorokat különösebben érdekelné a kérdés, nem véletlenül hasonlította Szófia az emberiséget a Petri csészében tenyésztett baktériumokhoz.

  (Ha esetleg mindez zavart volna, ne aggódj, Az ember könyvében mindenképpen ezer alatt marad ez a szám.)

 9. e(x) Says:

  Hackett úr,

  köszönöm, személy szerint engem nem zavar, a diskurzus inkább a disztrópia avagy utópia vonalon zajlott.

  Lelkes olvasója:

  e(x)

 10. Hackett Says:

  E(X):

  És mire jutottatok?;)

 11. e(x) Says:

  Azt gondolom, az értelem fejlődésének csak egy – és összességében igen rövid – fázisa a biológiai lét és az emberihez fogható szintű intelligencia. Lévén a Poszthumánban és az Isten gépeiben leírtak lényegét a jövőnkben szükségszerűen bekövetkezőnek tartom, útnak valamiféle nálunk sokkal hatalmasabb dolog felé, ilyen módon számomra ez utópia.

  Mások persze nem tudnak ilyen felül emelkedett nézőpontot képviselni, amikor emberek tízmilliárdjainak – így potenciálisan saját maguknak – a könyörtelen kiírtásáról van szó, földhözragadt módon ragaszkodva a kisszerű életükhöz, sablonos és poros jövőjükhöz, szóval náluk nem aratott feltétlen tetszést egy ilyen vizió. :-)

 12. Hackett Says:

  E(X):
  Pedig ha azt nézzük, hogy mi miként mészároljuk le jobb sorsra érdemes, barátságos baktériumok és mindenféle sejtkultúrák trilliárdjait petri csészékben, akkor ne botránkozzunk meg a feltételezésen, hogy egyszer velünk is ezt teszik.;)

  Egyébként osztom az utópikus nézőpontodat.

 13. Daermon Says:

  Most végeztem a könyvel. Csak gratulálni tudok! Nagyon jó és érdekes lett :)

 14. Hackett Says:

  Daermon:
  Köszönöm, és örülök, hogy tetszett.:)

 15. Daermon Says:

  Van itt is egy kisebb szösszenet a könyvről, ha érdemesnek tarja tegye ki nyugodtan:
  http://www.szuper.info.hu/?p=2705

 16. Hackett Says:

  Daermon:
  Be is raktam a listába, köszönöm, hogy írtál róla.

 17. Daermon Says:

  Köszönöm :)
  Remélem mielőbb lesz hasonló jó könyv. Meg esetleg egy Hatodik gyarmat :D

 18. Eva Says:

  Én 2x olvastam el és azt mondom ez jó diákregény így felnôttként újra olvasva hát … . Nekem most is Warren Ellis jut eszembe még a mai napig is és a Rage Brit cég a Hostile waters címû sztorival , amely a 90-es években fogalmazódott. Az eredeti. Létezett ott egy dissasembler nevû nagy gömb, egy reaktor, amely az Antaeus nevû cirkálóban üzemelt és ez képes volt atomi szinten nanotechnológiával új jármûveket, csatagépeket építeni pusztán egy pillanat alatt! ahogy az egyik videóban is említi a kommentátor “egy darab csupán egy atom, több ezer képes a vágást meggyógyítani a kezeden, milliárd belôlük atomokból képesek összeállítani egy egy jármûvet és billiárd teszi ki a cirkáló reaktorát”. Egy másik videójában említi, hogy minden sarkon ott vannak ezek a reaktorok és bármit elôállítanak (ruha, élelem, friss levegô és víz) és színeket is adtak a növényeknek a nagy háború után … érdemes tehát beleásni magunkat az eredeti sztorik egyikébe, viszont ez is jó ki olvasmány fôként a 16-18 korosztálynak.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>